preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Главният източник на енергия (медът)

Главният източник на енергия (медът)

Мед:

ATF Макар че мазнините са много ефективни за получаване на енергия, все пак основния и източник в организма си остават въглехидратите. Те представляват твърде мобилни съединения, способни за съвсем кратко време да снабдят клетката с нужното количество енергия. Всички клетки на нашият организъм отлично усвояват глюкозата, при чието окисляване от всяка молекула се получават 38 молекули АТФ (Аденозинтрифосфорната киселина) - главният енергетичен субстрат на организма.

Запасите от въглехидрати в организма в сравнение с маститите и белтъците са незначителни, затова е много важно ежедневно снабдяване на организма с нужното количество въглехидрати. Основен техен източник в храната на хората почти във всички страни е захарта, която в значителни количества съдържат плодовете, зеленчуците, житните растения, захарната тръстика и други. Дневната потребност от въглехидрати за лица с активен начин на живот е 300-400гр. Част от това количество се приема като захар, а по-голяма част - във вид на полизахариди - сложни захари, които в стомаха се разпадат на най-прости - монозахариди. За да си представим нагледно значението на въглехидратите ще припомним едно състояние, изпитано неведнъж от повечето. Съвременният живот е така напрегнат, че ние не винаги се възползваме от регламентираните права. В случая става дума за обедната почивка. При твърде големи паузи в храненето е възможно развитие на болестта хипогликемия т.е. рязко се понижава нивото на кръвната захар, следователно и на органите се доставя намалено количество, като на първо място е ощетен главният мозък. Това може да доведе и до по-сериозни проблеми в последствие.

В много хранителни продукти се съдържат въглехидрати, но един от най-добрите природни източници е медът, в който захарта е във вид на глюкоза, левулоза, фруктоза, т.е. под формата на по-прости захари, а това значително облекчава усвояването му от организма в сравнение със захарта. Богат е на витамин А (във вид на каротин), - редица витамини от група В, на витамините С, К, Е, биотин. Забележителното е че медът съдържа. B2 17 пъти повече, отколкото прасковите, 16 пъти повече, отколкото гроздовият сок, 5 пъти повече, отколкото сокът от пресни ябълки. Доказано е, че микробите загиват при наличието на мед, тъй като се обезводняват под въздействието на голямото съдържание на калий в него. Един от факторите за склероза на съдовете у лица над 40 години са са натупването на калций и недостиг на калий. С употребата на мед (това значи и на калий) се възстановява нарушеният баланс на тези елементи. Магнезият, фосфорът и желязото се срещат много по-изобилно, отколкото в кръвта, затова медът е важен източник на насищане на организма с тях, а наличието на титан, осмий, никел и други го правят необходим за попълване на запасите на клетките с тези редки микроелементи.

Медът съдържа също така антибиотици, нужните за организма в-ва на растежа и органични киселини (ябълчна лимонена и други). Медът е на едно от първите места сред ензимосъдържащите вещества (диастаза, липаза, каталаза, инвертаза и т.н.). Те са нужни за преработване на белтъците, мазнините и въглехидратите и се произвеждат от храносмилателните жлези. Като носител на тези ензими медът облекчава работата им, което е особено важно при заболяване на тези органи. Не дразни стомашно-чревния тракт, усвоява се лесно, допринася за бързо възстановяване на енергетичните запаси (особено при хора занимаващи се с тежък физически труд, деца, бременни и кърмачки), натоварва много по-малко бъбреците в сравнение с други захари, има леко разхлабително действие, оказва сънотворен ефект, действа успокояващо на нервната система.

В детското хранене на меда трябва да се отреди важно място. Още след първата година може да се дава 2-3 чаени лъжички мед под формата разтвор във вода. Приемането на мед преди сън (1-2 чаени лъжички) при деца страдащи от нощно напикаване, помага при избавянето от това заболяване. Медът способства за подобряване на съня. Ефикасен е също при нарушена киселинност на стомашния сок, гастрит, язва.

Още: Да сапасим пчелите, Kритичен глад в пчелните семейства.