preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Плюсовете и минусите на тлъстата храна (мазнини)

Плюсовете и минусите на тлъстата храна (мазнини)

Мазнини

Мазнините са необходим компонент на живия организъм. Преди всичко защото са най-пълноценният източник на енергия. Ако при изгарянето на един грам белтък или на един грам въглехидрати се образуват около 4 килокалории, то при изгарянето на един грам мазнини се получават 9 килокалории, тоест над два пъти повече. Освен това въглехидратите са много силно хидратирани, затова не могат да се натрупат за дълго като запаси в организма. А маститите се съхраняват във вид на капчици продължително време, т.е. маститите са запас от енергичен материал. И накрая някои органи, на първо място сърцето, за своите енергични нужди използват именно маститите. Затова храната ни трябва да бъде пълноценна и по отношение на съдържащите се в нея мазнини.

Необходимото дневно количество мазнини е 80-100г. Трябва обаче да се има предвид, че това включва не само "частите" мазнини, например маслото но и тези съдържащи се в други хранителни продукти. Например тлъстото говеждо месо на всеки 100г съдържа до 20г мазнини, свинското - до 30г, гъшето 27г, кренвиршите - 17, колбасите - до 15, сиренето - над 40, сметаната - 25, млякото - 3. Тези цифри трябва да бъдат взети под внимание при съставяне на дневното меню, защото въпреки че са необходими,станат ли повече, мазнините нанасят непоправима вреда на организма.

Първо, прекомерното отлагане в организма на маститите е излишна телесна маса. Второ, мастната тъкан е изключително богата на кръвоносни съдове и по-голямото количество тлъстини води до увеличаване обема на кръвоносната система, оттук - допълнително (поради наднормената телесна маса) се натоварва сърцето. Трето в състава на мастните продукти влиза холестеринът главно действащ в едно от най-широко разпространените заболявания - атеросклерозата. Именно затова хората над 40 годишна възраст трябва да заменят животинските мазнини с растителни до 50-75%, доколкото последните при разграждането си не водят до синтезиране на допълнително количество холестерин. Растителната (слънчогледова, царевична, синапена, соева, ленена, зехтин и др.) мазнина лесно се усвоява в червата, не изисква пренапрягане на черния дроб, на задстомашната жлеза. При употребата на растителни мазнини следва да знаем, че от топлинната обработка те могат да се превърнат в безполезни и дори вредни вещества, особено ако термичното въздействие е било много продължително (същото се отнася и за животинските мазнини, макар и в по-малка степен). Затова не се препоръчва пърженето на голямо количество пирожки, мекици, понички и др. в една и съща мазнина.

Още: Мазнини, Искат забрана на трансмазнините, Зехтинът пази от натрупване на холестерол в артериите.