preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Диети при язва

Диети при язва

Язва:

Заболяване което представлява раничка на хранопровода, стомаха или на дванадесетопръстника. От началото язвата засяга лигавицата на органа. Възможно и да има усложнения в мускулния слой. Ако язвата е само до собствения мускулен слой на лигавицата, състоянието се нарича ерозия (често са множествени и могат да причинят кръвотечения.) Възможно е коремната кухина ако засегнатият орган е стомаха (перитонит). В последствие на напреднал стадии може да се получат и ракови образования.

Според местоположението на поразените места язвата има различни симптоми: - Стомашна: болки в горната част на корема предимно след хранене, или независимо от него.
- Хранопровода: болки засилващи се по време на хранене и в легнало положение. Около 30 минути след нахранване.
- Дванадесетопръстника: болки в горната част на корема вечер след хранене, и силни болки през нощта и на гладно.
Язви, причинени от медикаменти (неопиоидни аналгетици - нестероидни противовъзпалителни средства): в повечето случаи протичат без симптоми с обилно кървене. При по-мащабни усложнения язвата крие симптоми като силна внезапна болка (перфорация), повръщане (при стеноза), постоянна болка (пенетрация) и др.

За диетите:
- белтъчини (с животински произход)
- въглехидрати (умерено количество)
- мазнини (умерено количество)

Старата традиция гласи, че прясното мляко и сметаната са благоприятни за стомаха на пациентите. Всъщност млякото има по-скоро обратното действие, тъй като увеличава отделянето на стомашните сокове.
Честото хранене също се смята за добро средство срещу стомашните болки. Това не е съвсем така. Колкото по-често се храним, толкова по-често караме стомаха да произвежда храносмилателни секрети. Най-подходящо е храненето - 3 (три) пъти дневно с една допълнителна ниско калорична закуска.

stomach

Всеки има чувството, че ако яде подправена храна, стомахът му ще се чувства зле. Но неразположението всъщност е в червата. Повечето подправки дори са благоприятни за стомаха, тъй като предпазват лигавицата му. Истината е, че няма причина да се намали консумацията им. Също причини за неразположение в стомаха - много хора смятат че са хранителните фибри, но няма потвърждение на това предположение.

Хранителният режим при язва трябва да бъде такъв, че стомахът да не се претоварва. По отношение на хляба, ориза и тестените изделия се препоръчва те да са рафинирани, а не пълнозърнести.
- Както по горе споменахме подходящи са леките мазнини, не много мазни (пилешко месо без кожа, риба и други).
- Плодовете е добре да се консумират сварени (компот, ошав.)
- Храни богати на витамин А, C, Е, цинк.

Храни които е по-добре да се избягват, са алкохолните и газираните напитки, мазните продукти, пържено, колбаси, корите на плодовете, канела, доматен сок. Да се избягва тютюнопушенето и големи количества силно пикантни храни. В моменти на криза трябва да бъдат забранени зеленчуците: лук, чесън, зеле, краставица.

Част от тази статия е на: Здраве за всички.