preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Колко е полезно млякото?

Колко е полезно млякото?

Млякото

Казва ни се, че се нуждаем от мляко и млечни продукти за да задоволим нашите нужди от калций и протеини, че млякото е една от най-здравословните храни на пазара в света. Децата ни порастват по-бързо с ежедневна консумация на мляко. Доколко това е истина и кое по-точно? За отговор на този въпрос решихме да споделим с вас един филм на Уолтър Файт наречен "Удивителната истина за млякото". Както и няколко думи на zemianazaem.com за това дали млякото е здравословно? Защо пием мляко от други видове бозайници? Манипулират ли ни маркетинговите компании? - и още няколко интересни въпроса.

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човека. Да, точно това правим - ние бозаем от кравата, козата, овцата. - и така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в "чешми" за мляко.

2. Майката природа така е програмирала човека, че до 3 годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст организма ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организма ни спира да го произвежда. Ще кажете какво от това? Ето какво - неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки.

3. Млякото, независимо дали човешкото или кравето, е предназначено да увеличи големината на бебето няколко пъти за много кратко време. Бебето за 1 година увеличава размера си няколкократно (средно от 3 до 12 кг) и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40 кг теленце в 600 килограмова крава за 2 години.

4. Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

5. Млякото е най-вече вредно заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване:
- при отглеждането на кравите се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, инжектират се с хормони, за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а се стига до 50 с помощни вещества), с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели ако ядем месото от точно тези крави. Няма много голяма разлика - резултата е еднакъв - болести.
- след издояване млякото се подлага на една дълга и многостепенна обработка, след която обработка дори и да има нещо полезно в това мляко, то не оцелява. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и А, всички ензими се унищожават, калция става още по трудно усвоим (да не говорим, че в къщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове, супи, продължаваме да го преобработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). Витамините, които му се добавят съвсем не могат да се усвоят от организма. Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо - утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

6. Митът за остеопорозата (прогресиращо метаболитно заболяване на скелета - В резултат от разрушаване на колагеновата матрица костите изтъняват и губят плътността си) - най-противопоказното, което може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Има народи и племена, които въобще не консумират животински продукти. И дори не са чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко. Кое е по-важно - здравето ви или да задоволите чревоугодните си навици?!

7. Млякото не е никакъв източник на минерали. Това, което уж ще си набавим от него като калций, манган, хлор, магнезий, селен, много по-качествено бихме си набавили от плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените и бобови култури. Един разнообразен режим, като суровоядството, доставя на организма ни абсолютно всичко, от което имаме нужда и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

8. Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организма обработва бавно и мъчително. Затова обикновено, след като се нахраним, ни се приспива и трудно може да продължим да работим.

9. Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото - разнообразните ядкови млека. Необходим ви е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по-ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2-3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао, както ви харесва. А ако добавите 1 банан например става чудесно плодово мляко.

 

 

Ако все още не сте убедени за вредата от млечните продукти може да прочетете и няколко книги, като например - „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков. Литература и сайтове на тази тема има много, стига да искате. Но в крайна сметка всеки решава сам за себе си и сам е отговорен за собственото си здраве.

„Млеконадойните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден - 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.“

Още: Добра комбинация ли е риба и мляко?