preview
Loading
Loading...

bilkamed - Билколечение

С билката може да се излекуват и най-страшните, дори приети за нелечими заболявания. Повечето рецепти в нашият каталог са създадени по стари, български и изпитани рецепти. Ние се надяваме да продължим тази многовековна българска традиция - ПРИРОДОЛЕЧЕНИЕТО

Плевел ли е тученицата?

Плевел ли е тученицата?

Хората я хвърлят като плевел, а в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и на други места по света я ценят като лечебна храна и я продават на висока цена.

Става дума за тученицата (Portulaca oleracea) тревичка, която може да откриете дори в сандъчетата със сакъзчета или петунии на балкона. И веднага ще посегнете да я изкорените, без да подозирате колко е вкусна и полезна. Тя е роднина на калдаръмчето, което също се използва за салати. И като него има сочно червеникаво стъбло, дебело като кабел, и плоски малки листенца. Може да я видите поникнала между камъните, някъде на припек или на чисти обработени почви, където не растат високи треви.

Самата тя достига на височина до 12-15 см и когато стеблата й натежат, полягат върху почвата. Не се нуждае от наторяване и много вода. Появява се напролет - април-май и може да се бере до късна есен. Смята се, че родината й е Индия, където е била любима храна на фамилията Ганди, а в Европа е позната от края на ХVI век.

Да я оплевим или да я изядем?
Най-интересното за нея е, че свежите й листа и стебла съдържат 5 пъти повече омега-3 ненаситени мастни киселини от спанака и повече отколкото в някои рибени масла. Омега-3 ненаситените мастни киселини освен че са регулатори на метаболизма, те ни пазят от сърдечни проблеми, инфаркт, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност при децата. Ако сте вегетарианци, това е перфектната храна за вас. Тя е натъпкана и с антиоксидантите витамин С и витамин А, както и с някои витамини от групата В - рибофлавин, ниацин, пиридоксин. Съдържа още желязо, магнезий, калций, манган, калий. Цъфти с дребни жълти цветчета, които също се ядат, а от семенцата се прави чай. Това невероятно растение, което някои определят като листен зеленчук, е бедно на калории (само 16 ккал./100г), но е богато на фибри, витамини и минерали. Вкусът на крехките стъбла и листа на тученицата е кисело-солен, което я прави идеална съставка на салати и дори заместител на марулята. Най-добре е да се консумира прясно откъсната. В хладилник може да се съхранява до 3-4 дни като предварително се измие под течаща вода и се подсуши.

Как се приготвя?
Стеблата на растението се отрязват с остро ножче до корена. Готви се на ниска температура за кратко време за да се съхранят ценните съставки. Антиоксидантните свойства на тревата рязко намаляват при пържене и варене. Затова пък при приготвяне на пара минералите, каротините и флавоноидите се запазват.
- Пресните сурови листа могат да се използват за салати самостоятелно и в комбинация с краставици, авокадо, лук и чесън, магданоз, както и за сок.
- Леко сварена на пара, тученицата е вкусна гарнитура за риба и пилешко.
- От нея могат да се приготвят и супи, ястия с ориз, баници.
- С тученица може да се прави и таратор, вместо с краставица, или да се комбинира с нея. Добавят се орехи и чесън.

Съдържание в 100г Билки

Въглехидрати 3.4 г
Протеини 1.30 г
Общо мазнини 0.1 г
Холестерол 0 мг

 

Витамини
Ниацин 0.480 мг
Пантотенова киселина 0.036 мг
Пиридоксин 0.073 мг
Рибофлавин 0.112 мг
Тиамин 0.047 мг
Витамин A 1320 IU
Витамин C 21 мг


Билки

 

Eлектролити
Натрий 45 мг
Калий 494 мг

 

Mинерали
Калций 65 мг
Мед 0.113 мг
Желязо 1.99 мг
Maгнезий 68 мг
Maнган 0.303 мг
Фосфор 44 мг
Цинк 0.17 мг

 

Бременните да са предпазливи
Тученицата съдържа оксалова киселина подобно на някои зеленолистни зеленчуци, която може да кристализира като оксалатни камъни в уринарния тракт при някои хора. В 100 г свежи листа има 1.31 г от нея (в спанака съдържанието й е 0.97 г/100 г). При консумация на тученица е добре да се пие повече вода. Не се препоръчва на бременни, може да предизвика контракции.

Тази статия е на: hiclub.bg